Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednota Británie má přednost před brexitem, řekla Mayová ve Skotsku

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Britská vláda nepožádá o aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy, dokud se na společném postupu neshodne celé Spojené království.

"Jsem ochotná naslouchat různým možnostem a první ministryni (Sturgeonové) jsem dnes jasně řekla, že chci, aby se skotská vláda plně zapojila do naší diskuse," uvedla dnes britská premiérka Theresa Mayová po setkání se skotskou první ministryní Nicolou Sturgeonovou.

Zdroj: YouTube

O spuštění článku 50 lisabonské smlouvy, po jehož aktivaci budou následovat nejméně dvouletá jednání o odchodu Británie z EU, Londýn nepožádá, "dokud si nebudu jistá, že máme postup společný pro celé Spojené království a (společný) cíl jednání", řekla Mayová.

Pokud Skotové budou chtít další referendum o samostatnosti skutečně vypsat, nebylo by správné, aby se ho londýnská vláda pokusila zablokovat, uvedla dnes po jednání Sturgeonová. "Myslím, že by pro jakéhokoli premiéra bylo nemyslitelné, aby stál v cestě referendu, pokud by pro něj skotský parlament hlasoval," řekla.

Témata:  Nicola Sturgeonová Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy