Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět reaguje na puč v Turecku. Merkelová má strach

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Ankara/Brusel - Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg během telefonátu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem plně podpořil tureckou vládu a uvedl, že ve členském státě NATO není pro vojenské převraty místo.

Informoval o tom dnes nejmenovaný turecký představitel, kterého citovala agentura Reuters. Podle něj dnes Erdogan hovořil rovněž s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která pokus o puč odsoudila jako nepřijatelný. Podle mluvčí německé vlády kancléřka ale rovněž vyjádřila obavy v souvislosti s rozsáhlým zatýkáním ke kterému v Turecku dochází.

"Uvítal jsem silnou podporu demokracie a demokraticky zvolené vlády, kterou vyjádřili lidé i všechny politické strany. Turecký lid ukázal obrovskou odvahu," uvedl šéf NATO ve svém prohlášení. Pokus o puč odsoudil a vyjádřil plnou podporu tureckým demokratickým institucím. Turecko rovněž označil za velmi důležitého člena NATO.

Kancléřka Merkelová se ve svém telefonátu vyjádřila i k dění po převratu, kdy v Turecku dochází k rozsáhlému zatýkání vojáků, soudců i úředníků. "Kancléřka vyzvala prezidenta, aby se řídil zásadami právního státu," uvedla mluvčí německé vlády. Merkelová má podle ní obavy ze zatýkání.

Během páteční noci došlo k pokusu o vojenský puč v Turecku, který má dalekosáhlé následky. Bylo zatčeno 7543 lidí, z toho 6038 vojáků, 100 policistů, 755 soudců a prokurátorů a 650 civilistů. Z funkcí bylo odvoláno téměř 9000 lidí, z nichž 8777 jsou zaměstnanci ministerstva vnitra.

Témata:  Jens Stoltenberg Angela Merkelová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy