Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matovič by restauracím zdanil spropitné, ale snížil DPH

Restaurace, ilustrační foto
Restaurace, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Zahrnutí spropitného do účtu a jeho zdanění spolu se snížením sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na služby restaurací navrhl slovenský ministr financí Igor Matovič. Novinářům dnes řekl, že spropitné by následně mělo být zahrnuto do mzdy zaměstnanců zmíněných podniků. Oznámil také plán snížit daňové a odvodové zvýhodnění části živnostníků oproti zaměstnancům.

Nově by účet za konzumaci jídla a nápojů obsahoval spropitné ve výši devět procent z konečné ceny bez DPH. Zákazník by podle Matoviče ale mohl rozhodnout o tom, že spropitné platit nechce. Návrh předpokládá, že vybrané spropitné bude rozpočítáno do platů zaměstnanců tak, aby jejich oficiální příjmy stouply. Zároveň by se na služby restaurací vztahovala desetiprocentní sazba DPH, v současnosti je dvojnásobně vyšší.

Zástupci gastronomického sektoru dlouhodobě požadují nižší sazbu DPH, která je podle nich v regionu nejvyšší právě na Slovensku.

Matovičův návrh je součástí plánované daňové reformy, ke které ministerstvo financí zveřejnilo dosud jen základní informace. Počítá například se snížením sazby daně z příjmů firem na 19 z nynějších obvykle 21 procent, vyšší finanční podporou rodin s dětmi a mírné zvýšení čistých mezd zaměstnanců včetně rušení různých výjimek z placení daní a povinných odvodů.

Nově Matovič ohlásil také plán snížit daňové a odvodové zvýhodnění části živnostníků oproti zaměstnancům. Tvrdil, že zaměstnanci v průměru odvedou státu na dani z příjmu a na povinných odvodech ročně čtyřikrát více než je průměr u živnostníků.

"Ti, kdo financují chod státu, jsou zaměstnanci, samostatně výdělečné osoby se na chodu státu finančně podílejí miniaturním zlomkem. Nemám svědomí chtít od zaměstnanců obrovské daně a odvody, když máme takovou díru v systému," řekl Matovič.

Podle ministra pracuje řada lidí na živnost jen formálně a ve skutečnosti dělají stejnou práci a za podobných pracovních podmínek jako zaměstnanci. Uvedl rovněž, že stát nemá kapacity, aby kontroloval takzvaný švarcsystém, tedy zaměstnávání na živnostenský list. Nově by si živnostníci mohli vybrat, zda budou platit paušální poplatek ve výši 29 procent z příjmů nebo uplatní výdaje a pak z hrubého zisku zaplatí odvody a následně daň z příjmů. Nadále by podle něj živnostníci měli být v souvislosti s placením daní a odvodů ve srovnání se zaměstnanci zvýhodněni.

Témata:  Igor Matovič Slovensko daně restaurace

Související

Aktuálně se děje

12:24

Počasí zaúřaduje. K intenzivnímu sněžení se přidá i další jev

Na Moravě a ve Slezsku může napadnout ještě o pár centimetrů více, než se původně předpokládalo. Vyplývá to z nejnovějšího znění výstrahy, v němž Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upřesnil její časovou a územní platnost. Meteorologové zároveň přidali varování před silným větrem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Anders Behring Breivik už nechce sedět ve vězení. Masový vrah chce na svobodu

Anders Behring Breivik už nechce sedět ve vězení. Masový vrah chce na svobodu

Norský masový vrah Anders Behring Breivik, který v roce 2011 při bombovém útoku a střelbě zabil 77 lidí, stanul v úterý před soudem, aby podruhé požádal o podmínečné propuštění. Breivik si odpykává trest odnětí svobody na 21 let, což je maximální možný trest v Norsku. Podle norského práva má však po deseti letech vězení nárok na slyšení o podmínečném propuštění.