Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci hledají alternativy na přežití: Místo jídla budeme v budoucnu dojit šváby

Švábi
Švábi
Foto: Pixabay

Nové Dillí - Lidská populace se čím dál tím více zvětšuje. V budoucnosti už podle některých nebude stačit normální strava, protože se nedostane zdaleka pro všechny. Vědci tak hledají alternativní způsoby jídel a nyní jedno našli v těle švábů, jak píše server Science Alert.

Přesněji jejich „mléko". Podle studií je čtyřikrát více výživné než kravské mléko, což by v budoucnosti mohlo zachránit planetu před nedostatkem potravy. Většina švábů nicméně neprodukuje mléko, objevilo se to až u jednoho druhu Diploptera punctata, který své mladé krmi krystaly obsahující bílkoviny, tuky i cukry.

Už jen to, že hmyz produkuje mléko, je docela fascinující. Vědce ale více fascinuje to, že jeden proteinový krystal obsahuje více než trojnásobek energie, než se dá nalézt ve stejném množství buvolího mléka. (Buvolí mléko má vyšší obsah kalorií, než kravské – pozn. redakce)

Dojení švábů samozřejmě neprobíhá tak, jak byste si představovali. Vědci radši zkouší vzít geny zodpovědné za výrobu krystalů mléčné bílkoviny a chtějí je replikovat v laboratořích. „Tyhle krystaly jsou kompletní jídlo, obsahují bílkoviny, tuky i cukry," řekl Sančárí Banerjee pro Times of India.

Je také důležité upozornit, že tohle mléko nebude nikdy pro ty, kteří by chtěli zhubnout a pravděpodobně ani pro většinou západní civilizace, protože jíme už tak příliš mnoho kalorií. Nyní výzkumníci zkoumají sekvence genů, ze kterých dokáží dostat kvasinky k produkování krystalů, přece jen je to více účinné, než krystaly „dojit" z vnitřností švábů.

Témata:  hmyz mléko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy