Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína se lidem chystá přepsat DNA. Dokáží tím porazit rakovinu?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Peking – Lidské DNA je zdrojem mnoha tajemství a pro vědce a lékaře znamená příslib netušených možností. Tým čínských vědců se nyní chystá zajít zatím nejdále – ve snaze vyléčit lidem rakovinu chtějí zkusit lidem přepsat DNA. Více informací uvedl britský deník The Guardian.

Technika známá pod názvem Crispr, která umožňuje revoluční zásahy do genomu, je známá již déle, čínští vědci ze Západočínské nemocnice Sečuánské univerzity ji chtějí poprvé použít u lidských pacientů.

Crispr je unikátní technika, za pomocí které jsou vědci schopni najít, vyříznou a přepsat určité konkrétní části DNA. K tomu slouží speciálně naprogramovaný enzym Cas9. Díky této metodě vědci například změnili barvu srsti myší nebo vytvořili komáry, kteří nemohou přenášet malárii.

Tým by chtěl v srpnu začít techniku používat pro léčení pacientů, kteří mají rakovinu plic a u kterých jinak již není naděje na vyléčení. Díky Crispru by lékaři měli být schopni upravit imunitní buňky pacientů tak, aby bojovaly proti rakovině.

Deník upozorňuje, že ohledně úprav genomu u lidí panují obavy z možných etických důsledků. Zejména jde o obavy z úprav, které by následně byly přenášeny i na další lidské generace. To se ale tohoto výzkumu netýká.

Použití Crispru na lidi již bylo schváleno také ve Spojených státech, ale jak deník podotýká, pokud se čínským vědcům podaří začít včas, stanou se skutečně prvními, kteří tuto metodu na lidi použijí.

Témata:  vědci DNA rakovina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy