reklama

Není tajemstvím, že v noci se dají radiové signály přijímat z mnohem větší vzdálenosti než ve dne. Mohou za to změny v ionosféře, ve které se v noci zvyšuje hustota nabitých částic, což usnadňuje odražení signálů. Přes den je ale kvalita rádiového spojení na delší vzdálenosti slabší, a to se americká armáda rozhodla napravit.

Vojenská letadla americké armády budou bombardovat horní vrstvu atmosféry a pomocí malých satelitů chtějí zlepšit kvalitu radiového spojení na velkých vzdálenostech. Satelity CubeSat vyšlou do atmosféry ionizovaný plyn, který nejen zvýší dálku radiových signálů, ale také sníží škodlivý vliv slunečního větru na systémy GPS. 

Plán je v tuto chvíi ale zatím pouze na papíře. Armáda nemá potřebné technologie, které by byby schopny generovat a rozptylovat plasmu, a proto uzavřela smlouvy s vědci a započala práci na ambiciozním projektu.

 Manipulace s ionosférou přitom nejsou nic nového. Příkladem může být projekt HAARP na Aljašce, který zkoumal ionosféru s perspektivou vývoje pokročilé ionosferické technologie pro zlepšení komunikačních a navigačních systémů.