Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vesmírný modul se třemi kosmonauty z ISS přistál v Kazachstánu

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Bajkonur - V Kazachstánu dnes přistál návratový modul vesmírné lodi Sojuz TMA-20M, na jeho palubě byli ruští kosmonauti Alexej Ovčinin a Oleg Skripočk a jejich americký kolega Jeffrey Williams. Trojice strávila na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) téměř půl roku.

"Přistání bylo úspěšné," oznámila agentura TASS a odvoláním na řídící středisko. Cesta na Zem trvala přibližně 3,5 hodiny. Na ISS zůstávají Rus Anatolij Ivanišin, Japonec Takuja Óniši a Američanka Kathleen Rubinsová.

Ovčinin, Skripočka a William odstartovali z Bajkonuru 19. března a strávili ve vesmíru 172 dní. Pro Ovčinina to byl první let, pro Skripočku druhý a pro Williamse čtvrtý. Další posádka se má k ISS vydat 23. září na palubě lodi Sojuz MS-02.

Sojuz TMA-20M byl poslední vesmírnou lodí "staré řady", která se dostala do vesmíru. V současnosti je u ISS ukotvena první loď modernizovaného typu Sojuz MS, která se odlišuje především novým řídícím a telemetrickým systémem spolupracujícím s retranslačními družicemi Luč.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Bajkonur

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy