reklama

Návrh na zrušení roamingu v zemích Evropské unie dostává jasnější podobu. Evropská komise teď zavádí podmínky a datové limity, abychom mohli po EU využívat mobilní služby za stejnou cenu jako doma.

Návrh se odvolával na datový limit FUP, což jsou právě volné jednotky, které budeme moci v zahraničí používat za domácí ceny. Limit nakonec komise stanovila na 30 dní v kuse a 90 dní dohromady ročně. Právě 90 dní je totiž délka, která odlišuje "cestování" a "pobyt".

Pokud se v cizí zemi zdržíte déle, budete znovu připlácet. Za minutu hovoru by to mělo být 1,30 koruny, za SMS přes třicetník a za 1 MB dat třicetník necelý. Oproti dnešku to je u zpráv snížení na polovinu, v případě dat mnohonásobně větší.

Evropská unie myslela i na lidi, kteří žijí u hranic a často se jim stává, že se mobil nepřihlásí do domácí, ale zahraniční sítě. Dny, kdy se telefon alespoň jednou připojí do domácí sítě, nebudou započítávány do limitu. Zvýhodněni tak budou i lidé, kteří do práce dojíždí přes hranice.

Návrh musí ještě projít konzultacemi a konečné schvalování proběhne 15. prosince. Pravidla budou obsahovat i omezení "neomezených" tarifů nebo výjimku z pravidel pro operátory. Nařízení odhlasoval Evropský parlament už v říjnu, platit by mělo od června 2017.