reklama

O tomto "velkoobchodním" aspektu konce roamingových plateb v EU tak nyní mohou začít vyjednávání s Evropským parlamentem. Státy dnes zdůraznily, že tyto rozhovory musejí postupovat rychle, aby roaming skutečně mohl pro zákazníky z EU skončit podle plánu, tedy v červnu 2017. Už letos na jaře se poplatky za používání mobilních telefonů v jiné zemi Evropské unie snížily.

Dnes odsouhlasená kompromisní podoba návrhu pravidel pro velkoobchodní roamingové trhy stanovuje strop pro poplatky, které si navzájem hradí operátoři za hlasová volání, textové zprávy a za využívání datových služeb jejich zákazníky v jiné zemi.

Pravidla se podle tiskové zprávy slovenského předsednictví EU snaží zachovat pobídky pro operátory, aby dál investovali do rozvoje sítí, a také zajistit, že nebude pokřiven trh.

Dnešní dohoda členských zemí předpokládá postupně klesající výši velkoobchodních poplatků za datové přenosy od 0,01 eura (0,27 Kč) za megabyte v polovině příštího roku po 0,005 eura (0,13 Kč) v polovině 2021. Pro hlasová volání je strop 0,0353 eura (0,95 Kč) za minutu, pro textové zprávy 0,01 eura (0,27 Kč) za zprávu.