reklama

Foster vysvětluje, že z astrobiologie se již stal uznávaný vědecký obor. „I když se nám Země jeví jako nádherná, ve skutečnosti v obrovském vesmíru není ničím speciálním. A tedy – pokud život může existovat tady, není důvod, proč by nemohl existovat i jinde ve vesmíru," vysvětluje.

Podotýká, že je možné, že život existuje i v rámci naší Sluneční soustavy, jen jsme jej zatím nebyli schopni nalézt. Foster dále uvádí, že ačkoliv může mimozemský život mít mnoho exotických podob, nejjednodušší je se při jeho hledání soustředit na místa, která mají podobné podmínky, jako Země.

„To znamená hledání tekuté vody," tvrdí a dodává, že právě proto se vědci při svém hledání potenciálních obyvatelných planet soustředí na takové planety, které jsou od své hvězdy vzdáleny v ideální vzdálenosti, která by umožnila existenci vody v kapalném stavu.

Jednou z takovýchto planet je přitom krom Země i náš rudý soused, Mars. Jak Foster připomíná, v roce 2015 byla na Marsu nalezena tekoucí voda a v atmosféře vědci objevili stopy metanu, který mimo jiné produkují i živé organizmy. Nevylučuje proto, že by se na Marsu mohl nacházet život v podobě bakterií. Dalším kandidátem na přítomnost života v rámci Sluneční soustavy je Jupiterův měsíc Europa.