Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rok 2017 začne o vteřinu později, může za to přestupná sekunda

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Nový rok 2017 oficiálně začne o vteřinu později, a to díky přestupné sekundě, o kterou se končící rok prodlouží.

Důvodem takovýchto úprav, se kterými se začalo v roce 1972, je sjednocení koordinovaného světového času (UTC), který je založen na mimořádně přesných atomových hodinách, s méně disciplinovaným astronomickým časem. Rotace Země je totiž nepravidelná a zpomaluje se, takže vzniká rozdíl mezi oběma časy.

Díky přestupné sekundě letošní rok skončí až ve 23:59:60 a nikoli ve 23:59:59; teprve pak nastane první leden 00:00:00. Vzhledem k tomu, že končící rok je zároveň rokem přestupním, bude delší o jeden den a jednu vteřinu oproti běžnému roku.

Přestupná vteřina není nijak výjimečná, od roku 1972 byla přidána již 26krát. Naposledy se přestupná sekunda objevila loni v červnu, předtím v červnu 2012. V roce 1972 byl rok prodloužen hned o dvě sekundy: poprvé v červnu a podruhé v prosinci. Dvousekundová oprava v jednom roce od té doby nenastala.

 

Témata:  čas Země 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy