Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec světa přijde dnes. Připravte se, volá ruský astronom

Vesmír, Asteroidy
Vesmír, Asteroidy
Foto: Pixabay

Washington/Moskva - V loňském roce americká NASA objevila objekt, který je na cestě k Zemi. Podle astronomů proletí kolem nás 25. února, naši planetu ale mine. Ruský odborník Djomin Damir Zacharov je ale přesvědčen o opaku a tvrdí, že dojde ke srážce, a to už dnes, 16. února.

Asteroid s označením 2016 WF9 objevila NASA teprve loni, přesto za pár dní proletí kolem nás. Odborníci tvrdí, že Zemi mine 25. února v bezpečné vzdálenosti 51 milionů kilometrů.

Ruský astronom Zacharov ale tvrdí, že asteroid do Země narazí, a to už dneska, tedy 16. února. Následkem srážky má vzniknout obří vlna tsunami, která ohrozí lidstvo. Uvedl to server Galaxy Monitor.

Podle odborníka o tělese svět ví od chvíle, kdy se oddělil od systému Nibiru. "Od té doby NASA ví, že zasáhne Zemi. Ale informovala o tom až teď," říká samozvaný astronom.

Lidstvu nic nehrozí, uklidňuje NASA

"Všichni jsme v nebezpečí," dodává a varuje před zničením velké části Země. NASA ale uklidňuje a trvá na tom, že trajektorie WF9 je dobře známá a v dohledné budoucnosti nepředstavuje pro Zemi hrozbu.

Přesto jsou odborníci na pozoru. Objekt je totiž poměrně velký, má v průměru zhruba 0,5 až jeden kilometr a je téměř neviditelný. Odráží totiž jen několik procent světla, které dopadá na jeho povrch. Podle odborníků může jít původně o kometu, chybí jí ale charakteristický plynný ocas. 

Podle Zacharova NASA tají ještě jednu věc, a to původ vesmírného tělesa. Objekt prý pochází z fiktivní planety Nibiru, která bývá označována jako Planeta X. Ta se údajně nachází na okraji naší sluneční soustavy, její existence ale není prokázána.

Planeta X 

Planeta X je pro vědce dosud záhadou. Teorie sice předpokládají, že ve vzdálených místech naší sluneční soustavy existuje ještě jedna dosud neznámá planeta, vědci z americké NASA ale nedávno oznámili, že poslední analýza záběrů z jejich teleskopu tuto možnost prakticky vylučuje.

Teleskop NASA Wide Field Infrared Survey Explorer (WISE) podle serveru The Telegraph nenalezl žádné těleso za oběžnou dráhou trpasličí planety Pluto, které by mohlo být považováno za Planetu X.

NASA proto tvrdí, že příběhy o nevyzpytatelných planetách jsou jen internetové podvody a neexistuje pro ně žádný faktický základ. Pokud by nějaká planeta k Zemi skutečně mířila, astronomové by ji sledovali nejméně posledních deset let, a nic takového se zatím neděje.

Témata:  asteroidy vědci NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy