reklama

Předci dnešních obyvatel starého kontinentu přitom jedli hlavně děti.

Lidské ostatky v Atapuerce jsou patrně nejstaršími dochovanými nálezy, které vypovídají o životě předků na evropském kontinentu.

Homo antecessor, který žil před Homo neanderthalis a Homo sapiens, se v jeskyních Atapuerky usídlil před 800 tisíci lety. Patrně tam přesídlil z Afriky.

Atapuerka, která se nachází na severní části Iberského poloostrova, pravěké lidi přilákala příznivým klimatem, bohatou faunou i flórou.

"Víme, že jedli lidi," uvedl José Maria Bermudez, který se podílel na projektu Atapuerca. "Je to zjevné z nálezů."

Dělali to proto, aby se nasytili, ne jako součást nějakého rituálu. Prapředci jedli nepřátele, které zabili, a pochutnávali si zejména na mase dětí a dospívajících jedinců.

"Ostatky objevené v lokalitě Gran Dolina byly roztroušené, polámané a smíchané s ostatky dalších zvířat, například koní, jelenů, nosorožců, tedy všech druhů zvířat, které lidé lovili a jedli," uvedl Bermudez. "To nám naznačuje, že to byl o gastronomický typ kanibalismu, ne rituální, protože v té době lidé ještě neměli symbolické chápání jako dnes."

"Je to první, dobře zdokumentovaný případ kanibalismu v dějinách lidstva, což ale neznamená, že je nejstarší,“ poznamenal Bermudez.