Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letadlo Solar Impulse 2 doletělo do Arizony +VIDEO

Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Foto: solarimpulse.com

Phoenix - Solar Impulse 2 dle plánu přistál v arizonském Phoenixu, má tak za sebou další etapu při své cestě kolem světa. Stroj je unikátní tím, že ke svému letu nepotřebuje ani kapku pohonných hmot.

Jednomístný stroj, který střídavě pilotují Švýcaři André Borschberg (63) a Bertrand Piccard (58), dorazil na závěr této 10. etapy do předměstí Phoenixu Goodyear v pondělí večer místního času (dnes brzy ráno SELČ). V kokpitu tentokrát seděl Borschberg.

Zdroj: YouTube

Piccardovi trvala více než 4080 kilometrů dlouhá předchozí mnohem náročnější devátá etapa z Havaje do Kalifornie bezmála tři dny, přesněji 62 hodin a 29 minut.

Po Phoenixu má letoun po dvou až třech zatím neupřesněných etapách dorazit do New Yorku. Poté se vydá na dlouhou cestu přes Atlantik.

Solar Impulse 2 má na svém povrchu 17.248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Rozpětí křídel je 72 metrů, tedy více, než má Boeing 747.

Témata:  solární letadlo Solar Impulse

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy