Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se éra digitalizace? V roce 2025 svět nepoznáme

Teleportace je pro nás zatím nedostupná, ne však zcela nereálná
Teleportace je pro nás zatím nedostupná, ne však zcela nereálná
Foto: Pixabay

Jak bude vypadat svět v roce 2025? Podle studie americké analytické firmy Thomson Reuters bude vstupenkou do dospělosti pilotní licence (nikoli řidičský průkaz), teleportace bude na spadnutí, vše v běžném životě bude digitální a většina populace bude využívat solární energii.

Firma prověřila databázi patentů od roku 2012 a sestavila deset oblastí, v kterých je „vědecky a komerčně nejrušněji".

Demence na ústupu

V roce 2025 budou z lidí narozených během baby-boomu osmdesátníci. Značná část finančních prostředků tak poputuje do lékařského výzkumu, jak zabránit neduhům stáří.

Solární energie

Metody získávání energie ze Slunce a její uskladňování budou tak pokročilé a efektivní, že se sluneční paprsky stanou primárním zdrojem energie na Zemi.

Cukrovka minulostí

Změna lidského genomu bude běžnou praxí, což se využije při prevenci různých chorob. Může tak zmizet například cukrovka I. typu.

Konec nedostatku potravin

Genetická modifikace potravin společně se světelnými a zobrazovacími technologiemi tak pokročí, že nedostatek potravin a výkyvy v jejich cenách se stanou záležitostí minulosti.

Budeme létat

Letecké inženýrství a nové technologie baterií se zaměří hlavně na elektrické dopravní prostředky. K jízdě do obchodu bude člověk používat malé létající stroje. A protože ty nebudou potřebovat velkou plochu ke startu a přistávání, bude s nimi moci létat prakticky každý. Řidičský průkaz bude nahrazen pilotní licencí, která se nově stane vstupenkou do světa dospělých.

Vše bude digitální

Od aut až po domy, které splní jakékoli vaše přání; přístroje a domácí zařízení budou mít vlastní rozum; všechny kontinenty budou digitálně propojené. Digitální boom se nevyhne ani Africe. Tento ohromný kontinent bude kompletně „on-line" v roce 2025.

Konec igelitek

K výrobě plastů se využívá ropa. To bude minulostí. Všechna balení budou na bázi celulózy, která je biologický rozložitelná.

Prvotřídní léky

Léky proti rakovině budou téměř bez vedlejších účinků, protože se vývoj medikamentů zaměří na proteinové vazby a využívání protilátek se specifickým účinkem. Takové léky pak nebudou mít tolik vedlejších účinků, jako je tomu u dnešní chemie.

Zmapování DNA každého jedince

Pokrok v nanotechnologii a „datovém" výzkumu povede k tomu, že DNA každého člověka bude zmapována hned při porodu, Testy DNA budou také součástí každoroční preventivní prohlídky u lékaře. Mnohé choroby tak nebudou mít šanci propuknout.

Teleportace?

Ačkoli v roce 2025 ještě lidstvo nebude využívat teleportaci, vědecký pokrok v této oblasti značně poskočí. Budeme tedy žít v době, kdy se lidé začnou zaobírat nejen otázkou, zda je teleportace možná, ale budou už řešit i její užitečnost.

Témata:  vědci teleportace léky cukrovka DNA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy