Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak na otravné dobíjení baterie? Vědci vyvíjejí nový typ telefonu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Technologie telefonování se posunula bleskově. Před 150 lety přišel první nápad, později se objevil mobilní telefon a dnešnímu světu vládnou chytré telefony, které dokážou čím dál tím víc. Poslední otravnou věcí je neustálá potřeba velké přístroje nabíjet.

Kde jsou ty časy, kdy si člověk v neděli večer nabil telefon a baterka mu vydržela celý týden. V dnešní době je potřeba dobíjet (minimálně) každý den a mnoho lidí to vážně otravuje. Co takhle telefon, který baterku nepotřebuje?

Vědci z washingtonské univerzity vyvinuli telefon, který baterii nepotřebuje a veškerou (byť minimální) energii, kterou ke svému provozu potřebuje, získává z okolních signálů, které doslova poletují vzduchem. Planeta země je prošpikovaná vlnami a tento chytrý vynález toho dokáže využít.

„Postavili jsme telefon, který potřebuje téměř nulovou energii pro to, aby fungoval,“ pochlubil se jeden z výzkumníků Shyam Gollakota. "Abychom dosáhli skutečně nízké spotřeby, která je potřeba aby telefon mohl tahat energii ze svého okolí, museli jsme naprosto změnit způsob, kterým o výrobě telefonů přemýšlíme," vysvětlil vědec.

Aby mohli výzkumníci dosáhnout svého cíle, museli udržet celé zařízení analogové. To dokáže vysílat signály pouze na krátkou vzdálenost. Telefon je tak sice mobilní, ale jeho uživatel se musí držet poblíž základní stanice. Jde však teprve o první krok k nové technologii.

„Představte si budoucnost, ve které mají veškeré věže s mobilním signálem i wifi routery obsahovali naší základní stanici,“ popsala členka týmu Vamsi Talla. „Pokrytí pro telefony bez baterie by mohlo být po celém světě,“ zasnila se.

Zatím co nápad se zdá být úplnou novinkou, čerpá ve skutečnosti částečně z minulosti. V průběhu studené války nasadili sověti štěnici na odposlechy do pečetidla, které pak věnovali americkému velvyslanci.Toto zařízení fungovalo na podobném principu a ke své funkci nepotřebovalo baterii.  

Témata:  vědci mobily novinky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy