Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak myslí matematici? Výzkum poodhalil fungování mozku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Paříž – Zná to snad každý z nás – zatímco někomu jdou počty bez sebemenších problémů, jiný se raději učí jazyky se slovy, že na matiku prostě „nemají buňky“. Vědci nyní zkoumali, zda na tom něco není a zda mozky matematiků nefungují jinak, než mozky lidí, kteří takové schopnosti nemají. Informoval o tom server Science Daily.

Cílem nové studie vědců z Pařížské univerzity bylo zjistit, zda matematičtí experti k provádění složitých výpočtů používají jiné části mozku než k běžným výpočtům a zda tu existuje rozdíl mezi nimi a matematickými začátečníky.

V rámci studie vědci zkoumali a pozorovali mozky 15 matemactikých expertů a 15 akademiků v jiných oborech při odpovědích na otázky různého typu včetně matematických.

Díky této studii se jim podařilo v mozku identifikovat místo, které lidé používají při řešení matematických problémů. Pokud se jednalo o jednoduchý problém, toto místo vykazovalo aktivitu u všech zkoumaných. Pokud ale šlo o komplexní matematický problém, reagovaly na stejném místě pouze mozky matematických expertů.

Ve výsledku to tedy podle vědců znamená, že lidé při počtech bez ohledu na úroveň svých schopností vždy používají stejnou část mozku.

Témata:  mozek vědci lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy