reklama

Novou nadějí při obraně Země může již brzy být laserový štít, na kterém pracují vědci z Národní Lawrencovy laboratoře v Livermoru v Kalifornii (LLNL). Ti v současnosti výkonným laserem ostřelují dva meteority, které přežily průlet atmosférou a dopadly v antarktické oblasti.

Cílem je zjistit, jak jsou meteority odolné a následně vytvořit obranný systém, který nebezpečné vesmírné horniny zcela vaporizuje. "Otázkou není jestli, ale kdy," sdělila na stránkách LLNL vedoucí projektu Megan Bruck Syalová.

"Naším cílem je vymyslet, jak odvrátit katastrofu před tím, než k ní dojde," vysvětlila Syalová s jistotou toho, že ke kolizi s asteroidem jednoho dne dojde. Laser podle ní představuje mnohem lepší řešení, než střílet na asteroidy nukleární hlavice, protože bude snažší trefit vesmírný kamen tak, aby se rozpadl na co možná nejmenší kusy, které následně shoří v atmosféře.

Všechny komety a asteoridy mají vlastní charakter, jsou různě velké, mají různé složení, rychlost, směr i rotaci, je tak nutné ke každé hrozbě přistoupit individuálně. Tým z LLNL aktuálně testuje destrukci laserem na dvou malých meteoritech velikosti vlašského ořechu.

"O síle a odolnosti asteroidů toho víme velmi málo," vysvětlila Syalová a dodala: "Děláme vše proto, abychom se dozvěděli, jak materiál asteroidů reaguje na extrémní podmínky." Podle Syalové je jen otázkou času, než nás bude před hrozbou z vesmíru chránit laserový "deštník".

V Sluneční soustavě létá ohromné množství objektů, NASA jich v relativní blízkosti eviduje kolem 14 000, z nichž 1600 se nachází ve vzdálenosti označovanou jako "potenciálně rizikovou".