Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 nejnebezpečnějších zbraní, které člověk vytvořil

Válečné lodě nemusí být sami o sobě nebezpečné, ale jejich náklad může být smrtící.
Válečné lodě nemusí být sami o sobě nebezpečné, ale jejich náklad může být smrtící.
Foto: U.S. ARMY

Žít v dnešním světě není jednoduché. Máme relativní mír, ale stačí jediný přešlap ve vládnoucích kruzích, malé nedorozumění a svět může být na prahu války. Zbrojní průmysl neustále vzkvétá a vyrobená vojenská technika bude vždy složit dvěma cílům - obrana nebo útok. Které zbraně patří mezi ty nejničivější?

10. Reaktivní granát (RPG)Jedna z nejnebezpečnějších zbraní byla vyrobena v Sovětském svazu. Představena světu byla v roce 1961 a od té doby se používá na bojištích. Je určená pro boj s obrněnými vozidly a ničení různých opevnění. Nejúčinnější je na vzdálenost 200 metrů, ale zasáhnout může i cíl kilometr daleko.9. Accuracy International (AWM)Jedná se o odstřelovačskou pušku vyrobenou ve Velké Británii. Od roku 1996 je hojně využívaná. Existuje ve dvou provedeních - Winchester a Lapua magnums. Obě by měly být schopné zasáhnout cíl přes 1000 metrů vzdálený. V roce 2009 se podařilo britskému vojáku vytvořit nový odstřelovačský rekord, když v rámci války v Afghánistánu zastřelil na vzdálenost 2 475 m postupně dva nepřátele.8. PlamenometJak už název napovídá, jedná se zbraň vrhající hořlavou látku. Poprvé pro vojenské účely vynalezena v Německu a masově používaná během první i druhé světové války. Dnes je její využití už mnohem civilnější, například při vypalování porostu. Zbraň je celkem těžká, protože společně s ní se musí nosit i palivo.7. Schwerer GustavVývoj nesmírně těžkého a velkého železniční kánonu ráže 80 centimetrů nebyl naštěstí nikdy dokončen. Dělo se vyvíjelo během druhé světové války v Německu bylo určeno pro ničení těžkého opevnění. Němci počítali s jeho nasazením ve Francii, k tomu však už nedošlo. Stroj vážil téměř 1350 tun a mohl vypálit dělostřelecké granáty o hmotnosti až sedm tun do vzdálenosti až 47 kilometrů.

6. Třída SeawolfRychlé americký útočné ponorky s jaderným pohonem byly postavené v letech 1989 až 2005. Jsou prý odolné vůči jakýmkoli podmínky a proto pobyt na nich je limitován pouze zásoby jídla a vody. Vejde se do ní až 133 členná posádka a přepraví 50 raket Tomahawk naráz.

5. Třída NimitzTato letadlová loď byla sestrojena vědci ze Spojených států. Do provozu byla uvedena 3. května 1975. Má celkovou délku 332,8 metrů a ubytuje víc jak 5000 lidí a přepraví až 90 vrtulníků. Funguje na jaderném pohonu a je doposud největší válečnou lodí na světě.4. Třída ZumwaltRaketový torpédoborec amerického námořnictva je v podstatě novinkou, na trhu se objevil v roce 2016. Jedná se o víceúčelovou loď s důrazem na navádění střel a pobřežních operací. Co je dělá opravdu nebezpečnými je schopnost unést až 80 raket Tomahawk naráz.3. UGM-133 trident II- SLBMSpojenectví USA a Velké Británie přineslo ovoce, výsledkem je balistická střela odpalovaná z ponorek. Dosah střely je zhruba 12 tisíc kilometrů a pohybují se rychlostí až 29 tisíc kilometrů za hodinu. 2. Mezikontinentální balistická střela R-36Lidé ze Sovětského svazu rozhodně nezůstávali pozadu, co se výroby raket týče. Vyrobena byla roce 1974 a doteď je součástí vojenského arzenálu Ruska. Dolet má až 16 tisíc kilometrů a vybuchuje ve vzduchu, čímž způsobuje masivní škody.1. CAR bombaJedná se o nejsilnější zbraň z dílny Sovětského svazu, která byla kdy v historii odpálená. Testovací výbuch proběhl 30. října 1961. Bomba měla hmotnost 27 tun, délku 8 metrů a průměr 2 metry a jednalo se o třístupňovou termonukleární pumu s uvolněnou energií o síle přibližně 50 až 58 megatun TNT. To je přibližně 1500-násobek kombinované energie bomb svržených na Hirošimu a Nagasaki. Původní plány počítaly s uvolněnou energií ekvivalentní 100 megatun TNT. Od tohoto plánu ale bylo naštěstí pro všechny upuštěno.

Témata:  zbraně bomby raketa jaderné zbraně U.S. ARMY

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy