Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové chtějí zvládnout let na ISS za tři hodiny

ISS
ISS
Foto: ESA **www.esa.int**

Moskva - Dříve ruské kosmické lodě cestovaly k ISS dva dny a nyní potřebují šest hodin, během nichž čtyřikrát obletí Zemi. Ruská raketová korporace RKK Eněrgija pracuje na možnosti zkrátit cestu na tři hodiny. Uvedla to dnes agentura TASS.

Generální ředitel společnosti RKK Eněrgija Vladimir Solncev už v květnu prozradil, že specialisté pracují na tříhodinovém schématu se dvěma oblety planety.

Minulý týden nejmenovaný představitel ruské kosmické agentury Roskosmos řekl, že se agentura bude možností použít toto schéma pro pilotované lety lodí Sojuz MS na ISS zabývat až po jeho prověření na nákladních lodích Progress MS.

"Teprve po dokončení této práce se bude zvažovat možné použití tohoto schématu pro lety pilotovaných lodí Sojuz k ISS," sdělil zdroj agentury TASS.

Podle informací agentury by první tříhodinový let měl provést "vesmírný kamion" Progress MS-07, jehož start z Bajkonuru je plánován na 12. října.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) raketa Progress vesmírná loď Sojuz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy