Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K Zemi míří asteroid, který dorazí za několik týdnů. NASA chystá obranu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Už jen několik týdnů zbývá do chvíle, kdy se k Zemi přiblíží asteroid 2012 TC4. Ten proletí kolem naší planety 12. října a hned na úvod nutno dodat, že v natolik bezpečné vzdálenosti, aby mohli vědci případnou srážku se Zemí vyloučit. Přesto NASA vyzkouší v praxi planetární obranný systém Země, který by měl lidstvo varovat ve chvíli, kdy se dostane do kolizní dráhy s jiným objektem ve vesmíru.

Asteroid známý jako TC4 2012 byl poprvé spatřen na havajské observatoři v roce 2012 a někteří vědci uváděli, že měl velmi těsně minout Zemi. Nejnovější poznatky z Chile ale potvrdily, že asteroid s rozměry 10 až 30 metrů bude v říjnu od planety vzdálen zhruba 43 400 kilometrů.

Ačkoliv jde z astronomického hlediska o velmi malou vzdálenost, není se čeho bát. Vesmírný cestovatel se s naší planetou nesrazí a nehrozí žádné apokalyptické scénáře. Přesto bude jeho průlet pro lidstvo nesmírně důležitý. Výsledky pozorování průletu totiž mohou poskytnout vědcům cenné informace potřebné k vybudování planetárního obranného systému.

Jedním z oddělení NASA je federální úřad pro koordinaci planetární obrany neboli Planetary Defense Coordination Office. Ten pracuje na vývoji technologií a procedur, které mají za cíl zavčas detekovat blížící se hrozbu a uchránit naši planetu. A právě v říjnu to bude poprvé, kdy vědci využijí k cvičení planetární obrany reálný objekt.

Test tak prověří detekci a samotné pozorování asteroidů, jejich počítačové modelování, výpočet trajektorie, odhad možnosti srážky, zapojení planetární obrany a při nejhorším scénáři i předpověď následků dopadu asteroidu. Na tom všem se bude podílet několik desítek observatoří, univerzit a vědeckých pracovišť po celém světě. 

V tuto chvíli jde naštěstí pouze o průlet a pokud se vědcům z NASA podaří úspěšně otestovat planetární obranu na teoretické úrovni, přijde na řadu část praktická. Tedy vymyslet, co udělat ve chvíli, kdy některé z vesmírných těles poletí přímo na nás.

Jedním z dalších úkolů vědců v NASA je proto vyvinout speciální typ kosmické lodi s názvem DART (Double Asteroid Redirection Test). Loď zhruba o velikosti lednice by měla být připravena k testům v roce 2022, kdy bude nasazena akce a otestována na dvojici asteroidů s názvem Didymos A a B.

I zde je zatím předpoklad, že by se oba asteroidy mohli Zemi vyhnout. Určité riziko srážky ale hrozí a vědci nechtějí ponechat nic náhodě. Proto tyto dva objekty poslouží vědcům z NASA jako první cíl. Systém DART narazí do Didymosu rychlostí 6 kilometrů za sekundu, čímž by měl změnit jeho rychlost a směr. Vychýlení z trajektorie by jej mělo dostat mimo kolizní kurz se Zemí.

Témata:  NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) vědci vesmir

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy