Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nobelovu cenu za fyziku dostali vědci za gravitační vlny ve vesmíru

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Stockholm - Letošní Nobelovu cenu za fyziku získala trojice Američanů za klíčový příspěvek k pozorování gravitačních vln ve vesmíru. Objev otevírá nové možnosti při studiu černých děr a neutronových hvězd. Může rovněž přinést více informací o vzniku vesmíru.

Nobelovu cenu za fyziku získali Rainer Weiss, Bary Barish a Kip Thorne. "Je to něco zcela nového a odlišného, co nám otevírá dosud nespatřené světy... Na ty, kterým se podaří zachytit (gravitační) vlny a interpretovat jejich poselství, čekají bohaté objevy," uvedla Královská švédská akademie věd.

Takzvané gravitační vlny předpověděl v rámci všeobecné teorie relativity již před sto lety Albert Einstein, vědcům se je ale podařilo zachytit teprve nedávno. Využili k tomu obří laserové detektory označované zkratkou LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), které dokázaly zaznamenat mimořádně slabé vibrace vycházející z gravitačních vln. Po jejich zachycení vědci převedli signál gravitační vlny do zvukové podoby a mohli slyšet, jak se dvě černé díry spojují.

Gravitační chvění, které dnes ocenění vědci zachytili v září 2015, pocházelo z kosmické srážky dvou černých děr, tedy objektů s mimořádně velkou hustotou, jež se odehrála ve vzdálenosti zhruba 1,3 miliardy světelných let od Země.

Veškeré vědecké informace o vesmíru pramenily dosud z elektromagnetického vlnění, jakým jsou rádiové vlny, viditelné světlo nebo záření gama. Protože ale toto vlnění je při cestě vesmírem vystaveno rušení, informace z něj získané jsou jen omezené. Gravitační vlny žádnému rušení nepodléhají a mohou přinést o okolním kosmu spoustu nových poznatků.

Nobelova cena je letos v jednotlivých kategoriích dotována devíti miliony švédských korun (24,4 milionu Kč) - v případě fyziky polovina této částky připadne německému rodákovi s americkým občanstvím Weissovi, druhou polovinu si rozdělí Barish a Thorne.

Témata:  Nobelova cena vesmir fyzika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy