Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co s námi dělá používání navigace? Vědci pro řidiče nemají dobré zprávy

Navigace
Navigace
Foto: Pixabay

Tištěným mapám odzvonilo. Navigaci dnes najdeme téměř v každém autě a chytrém telefonu. Aby taky ne, jde o nejjednodušší a nejspolehlivější věc, která nás dostane z bodu A do bodu B. Firmy se navíc stále snaží GPS navigace vylepšovat a obohacovat o nové funkce, což s sebou přináší i jedno obrovské negativum.

Život bez satelitní navigace si mnoho lidí již vůbec nedokáže představit. Ačkoliv tato technologie bezpochyby v mnoha ohledech lidem zlepšuje život, Roger McKinlay, bývalý ředitel britského Royal Institute of Navigation a expert na satelitní navigaci, varuje, že přílišné spoléhání na GPS navigaci může vést ke ztrátě orientačního smyslu.

Informoval o tom server Science Alert, podle kterého není nutné navigaci používat vždy a lidé by mnohdy raději měli trénovat svůj mozek. Něco jiného je jet podle navigace v přeplněném městě, dá se ale omezit například na přehledných silnicích s dostatkem naváděcích značek. 

McKinley varuje, že pro zachování si přirozeného smyslu pro orientaci a pohyb v prostoru je nutné jej využívat. Pokud tento úkol dlouhodobě ponecháváme na někom – nebo něčem – jiném, o smysl postupně přicházíme.

Toto tvrzení podporuje například i výzkum z roku 2009, kdy byly porovnány výsledky aktivních řidičů taxi s bývalými řidiči, kteří svých navigačních dovedností již nevyužívali. Výsledky aktivních řidičů byly podle výsledků lepší.

Nejde přitom jen o teoretický problém – podle dalšího výzkumu dochází ke změnám v části mozku, pokud člověk své navigační dovednosti nevyužívá. Je tak důležité, aby člověk alespoň čas od času navigaci vypnul a spolehnul se pouze na své orientační schopnosti.

Témata:  lidé mozek navigace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy