Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Umírající hvězdy by mohly transformovat život na ledových planetách

Slunce, ilustrační foto
Slunce, ilustrační foto
Foto: NASA **www.nasa.gov**

New York - Hledání mimozemského života je zase o krůček pozitivnější. Astronomové z Cornellovi univerzity v New Yorku zjistili co se stane se vzdálenými planetami, když velké hvězdy jako třeba naše Slunce začne umírat.

Jejich velikost se mnohokrát zvětší, čímž by se mohly zahřát zmrzlé planety a proměnit je v ráj pro život. "Když hvězda stárne, tak se rozjasňuje a s tím se posunuje i ideální obytná oblast, to dodává druhý dech vzdálenějším planetám," řekl Ramses M. Ramirez z institutu Carla Sagana.

Například měsíce Jupiteru a Saturnu se mohou za 5 miliard let proměnit v obyvatelné, jakmile naše Slunce odejde do "důchodu". V té době už bychom měli být přemístěni, protože planetu Zemi sežehnou paprsky naší hvězdy.

"Ze Země se stane pustina, Slunce bude téměř na naši oběžné dráze, takže ano, bude tu šílené horko," řekla Lisa Kalteneggerová serveru space.com. To bude právě dávat šanci ledovým světům.

I na Zemi byly nalezeny v hloubce 800 metrů pod antarktickým ledem mikrobiální systémy, které si v té zimě vesele žily vlastním životem. To vše se ale bude dít až za 5 miliard let, takže času na zkoumání naší soustavy bude ještě opravdu hodně.

Studie se zaměřovala na jiné hvězdy ve vesmíru. které umírají už nyní a chtěli určit potenciální zmrzlé světy, kde by se mohl probudit život. Obvykle se hledají planety s normálním stářím hvězd, vědci ale naznačují, že by se mělo hledat i u starých hvězd, u kterých se posune obyvatelná zóna.

Tím se samozřejmě otevírají další stovky a tisíce možných míst se životem. Sami vědci z Cornellovi univerzity objevili v okruhu 100 světelných let od Slunce, celkem 23 obřích červených hvězd, které brzy umřou a vrátí se ve své ještě větší verzi.

"V daleké budoucnosti by se tyto světy mohly stát obytné po miliardy let, nebo dokonce už se tam tvoří život podobně jako na Zemi. Je to velmi optimistické ohledně šancí na život v dlouhodobém horizontu," dodala Kalteneggerová.

Témata:  Slunce sluneční soustava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy