Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z nepřátel věděckými partnery: Angola má první družici ve vesmíru

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Bajkonur - K dobývání vesmíru se přidala už i Angola. Nosná raketa s družicí Angosat-1 odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v úterý večer. Zařízení má být s to zajistit vysílání nejen na angolském území, ale po celé Africe.

Geostacionární telekomunikační družici vynesla ukrajinská nosná raketa Zenit-2SB, což agentura AFP označila za dosti vzácný příklad rusko-ukrajinské spolupráce vzhledem ke špatným vztahům mezi oběma státy od anexe Krym.

Angolský projekt počítá s vypuštěním družice s retranslátorem, s vytvoření pozemní infrastruktury na předměstí Luandy a s televizním vysíláním. Má také zlepšit komunikační služby přes satelit a přístup k internetu.

Projekt v hodnotě přibližně 280 milionů dolarů (asi šest miliard Kč) financuje úvěr poskytnutý ruskými státními bankami. V jeho rámci byla v Brazílii, Číně a Japonsku vyškolena padesátka angolských inženýrů.

Družici Angosat o hmotnosti 1647 kilogramů zkonstruovala z ruských součástek firma Energija na zakázku angolského ministerstva spojů.

Témata:  Angola vesmir Bajkonur

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy