Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět čeká podle vědců rapidní proměna. Ocel a beton mají brzo skončit

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Velmi oblíbené stavení materiály, ocel a beton, tvoří základy našich měst, ale ne vždy jsou dostupné v takové míře, v jaké jsou potřeba. Bioinženýři proto začali spolupracovat s architekty na hledání přírodních alternativ, které by mohly změnit způsob, jakým bydlíme.

Michelle Oyenová, bioinženýrka na Cambridgeské univerzitě, se svými kolegy spolupracuje na hledání způsobů, jak využít přírodní postupy pro stavbu. Soustředí se zejména na kosti, skořápky, mušle a pavoučí vlákno.

Oyenová upozorňuje, že výroba betonu produkuje 5 % z celosvětových emisí CO2. Přírodní materiály by oproti tomu nabídly energeticky nenáročnou alternativu, která by zároveň neškodila životnímu prostředí.

„Když se podíváte na kuřata, z ničeho se vyvine skořápka během 18 hodin. Je skoro milimetr tlustá, z 95 % keramická a obsahuje určitý organická komponent, který ji činí velmi pevnou," vysvětluje na stránkách univerzity.

„Vaječná skořápka je mnohem odolnější vůči popraskání než člověkem vyrobená keramika, protože obsahuje kolagenovou membránu," dodává.

Pavoučí vlákno je zase pevnější než ocel, ale je pružné. Navíc je dle Oyenové velmi přizpůsobitelné, protože se jeho vlastnosti mění podle jeho obsahu vody.

Výzkum podle ní probíhá už přibližně 10 let a ještě před sebou má roky vývoje. Na druhou stranu ale dodává, že nejde o žádnou futuristickou vizi.

Témata:  lidé Země 1 stavebnictví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy