Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel zveřejnil kodex chování na internetu. Spolupracoval na něm Facebook i Google

Facebook, sociální sítě
Facebook, sociální sítě
Foto: Pixmac

Brusel - Evropská komise bojuje proti šíření nenávistných projevů na internetu. Dnes společně s firmami jako Facebook, Twitter a YouTube zveřejnila kodex chování. Zmíněné společnosti se podle něj budou mimo jiné snažit do 24 hodin od upozornění prověřit, zda je nějaký obsah závadný.

"Máme k dispozici účinné systémy, díky nimž dokážeme do 24 hodin přezkoumat platná oznámení a odstranit nelegální obsah," uvedla dnes například ředitelka Google pro styk s veřejností a vztahy s vládami Lie Juniusová.

"Dohoda představuje významný krok k zajištění toho, aby internet zůstal bezpečným místem pro svobodné a demokratické vyjadřování, kde jsou dodržovány evropské hodnoty a zákony," sdělila eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová. Upozornila, že sociální média jsou jedním z nástrojů, které teroristické skupiny využívají k radikalizaci mladých lidí a rasisté k šíření násilí a nenávisti.

Součástí kodexu je také závazek poskytovat informace o svých zákrocích členským zemím. Firmy také chtějí úžeji spolupracovat s organizacemi, které se na odhalování podobného obsahu specializují.

Evropský soud pro lidská práva zavedl rozlišení mezi obsahem, který uráží, šokuje nebo znepokojuje stát nebo část obyvatelstva, a obsahem, který představuje skutečné a závažné podněcování k násilí a nenávisti. Soud přitom uvedl, že státy mohou druhý z uvedených typů obsahu postihovat nebo blokovat, připomněla dnes komise.

Ředitelka pro globální politiku Facebooku Monica Bickertová v tiskové zprávě připomněla, že Facebook má po celém světě 1,6 miliardy uživatelů a nenávistné projevy na něm nemají místo.  Také podle Karen Whiteové z Twitteru existuje jasný předěl "mezi svobodou projevu a chováním, které podněcuje k násilí a nenávisti". Twitter už zablokoval přes 125 tisíc účtů, především v souvislosti s propagací IS.

Témata:  internet Evropská komise (EK) Facebook

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy