reklama

Jak ukazují zveřejněné dokumenty, kolize dvou jaderných ponorek v době studené války byla natolik vážná, že mohla zahájit další světový konflikt. K incidentu mělo dojít v oblasti Holy Loch ve Skotsku – právě tam měli Američané základnu pro své jaderné ponorky. Na více než 40 let byla ale nakonec tato srážka ututlána.

Tajná zpráva národního bezpečnostního poradce bývalého amerického prezidenta Henryho Forda Brenta Scrowcrofta pro amerického ministra zahraničí Henryho Kissingera ze 3. listopadu 1974 říká, že se „jedna z našich ponorek Poseidon právě srazila se sovětskou ponorkou“. „Obě ponorky se vynořily a sovětské plavidlo se následně znovu ponořilo. Zatím neexistuje zpráva o poškození. Budeme vás informovat,“ dodává zpráva.

Expert na jaderné zbraně Hans Kristensen, člen Federace amerických vědců ve Washingtonu, řekl listu The Times, že srážka mohla vést ke katastrofě „v případě, že by posádka na jedné z ponorek vnímala kolizi jako útok a rozhodla se bránit a potopit druhou ponorku“.

„Ponorka třídy James Maddison byla raketonosná ponorka s jaderným pohonem a byla vyzbrojena 16 raketami Poseidon s 160 jadernými hlavicemi. Nejhorším scénářem by asi bylo, kdyby kolize vyvolala výbuchy, které by způsobily zapálení paliva a odpálení nebo zničení hlavic,“ dodal expert.

John Large, inženýr, který vedl v roce 2001 tým posuzující riziko způsobené potopenou ruskou jadernou ponorkou Kursk popisuje kolizi jako vážnou událost. „Mohl vypuknou oheň, který by způsobil katastrofu. Pokud by vypukl požár v jednom raketovém silu, mohlo uniknout značné množství plutonia do mořského prostředí. To by způsobilo vážné znečištění,“ vysvětluje.