reklama

Maus je vzhledem ke svým rozměrům podivuhodná zbraň. S váhou dosahující téměř 200 tun jde o nejtěžší zkonstruovaný tank vůbec a na délku jeho rozměry překonávaly 10 metrů. Pro porovnání, současné tanky dosahují hmotnosti zhruba 30 tun, tedy asi šestkrát menší.

Maus byl vyzbrojen 128mm dělem s 75mm kanónem a 7,92 mm kulometem. Posádka měla čítat 6 mužů a silné pancéřování, které bylo příčinou mohutné váhy tanku, jí mělo zajistit relativní bezpečí. Pancíř tanku totiž dosahoval v některých místech až dvou a půl centimetrů.

Maus používal pro pohon dieselový motor a dosahoval maximální rychlosti kolem 13 km/h. I na tehdejší dobu jde o velmi malou rychlost, která by v plném nasazení v boji nevadila, problémem ale byla přeprava. Tank nebyl schopen jezdit přes mosty, poradit si s blátivým terénem a nebylo jej jak převážet. Vlaky by jej totiž neuvezly.

S návrhem na výrobu tanku přišel konstruktér českého původu Ferdinand Porsche a nacistický vůdce Adolf Hitler v roce 1942 schválil zahájení výstavby. Původní plán čítal 200 kusů tohoto tanku, první prototyp v roce 1943 ale ukázal, že tento plán je nereálný. Tank byl těžký, pomalý a nemobilní. Hitler proto koncem roku 1943 objednávku zrušil a vyrobilo se pouze několik málo kusů této techniky.

Podle dobových pramenů bylo ke konci války ve výrobě osm kusů Mause, z toho dva byly hotové. Druhý prototyp vznikl v roce 1944 a stejně jako první kus neměl funkční zbraně. To se s postupem války změnilo, při obraně Berlína se ale druhý Maus porouchal a zůstal nevyužit. Stejně jako první prototyp tak ani druhý nikdy ve skutečnosti nevystřelil a jde o další zbraň z válečného období, která nesplnila svůj účel.

Nacisté kvůli obavám, že by mohl tank padnout do rukou nepřátel, druhý model zničili, Sovětům se ale povedlo zachránit věž, kterou následně namontovali na první prototyp tanku. Ten je dodnes k vidění v Kubinském tankovém muzeu.