Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pluto ukrývá oceán? Vědci analyzovali data ze sondy New Horizons

Sonda New Horizons
Sonda New Horizons
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Providence - Když robotická sonda New Horizons prolétla kolem Pluta, ukázalo se, že by mohl mít, nebo měl pod povrchem nezamrzlý oceán. Nová studie ale říká, že podzemní oceán je tam stále.

Vědci použili tepelnou evoluci Pluta a zjistili, že kdyby oceán trpasličí planety zamrzl, tak by se celá planeta začala zmenšovat, to se ale neděje, jak píše server Sci News.. Ve skutečnosti se dokonce zvětšuje, jak se zjistilo z údajů sondy New Horizons.

"Je to neuvěřitelné, díky sondě New Horizons můžeme sledovat tektonické funkce na trpasličí planetě a aktualizovat tak náš model tepelné evoluce," řekl Noe Hammond z Brownovy univerzity. "I dnes má Pluto pravděpodobně podpovrchový oceán," dodal.

Data ze sondy New Horizons ukázaly, že trpasličí planeta je mnohem více, než jen sněhová koule ve vesmíru. Na povrchu se dají nejít různé druhý ledů, například zmrzlý dusík nebo metan. Má také hory s výškou nad tisíc metrů a rozsáhlé pláně.

Témata:  Pluto sonda New Horizons Oceán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy