Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průlomový objev: Vědci našli zachovalá dinosauří křídla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Nationalgeographic.com

Washington – Ačkoliv již vědci nepochybují o tom, že měli dinosauři v pozdějších stádiích své existence peří a postupně se vyvinuli v dnešní ptáky, detaily tohoto faktu byly doposud neznámy, protože se vědci zatím spoléhali jen na otisky peří ve fosilních pozůstatcích. Jak ale nyní informuje server TechInsider, to změnil nález dvou zachovalých dinosauřích křídel.

Mezinárodní tým vědců zveřejnil v magazínu Nature výsledky zkoumání skutečně unikátního nálezu – 99 milionů let starých křídel mláďat dinosaurů, která zůstala zachována i s peřím uvnitř jantaru.

Vědci se domnívají, že křídla patřila dinosaurům, kteří tvoří jakýsi vývojový mezičlánek mezi tradičními dinosaury a ptáky – měli stále zuby a na jejich křídlech je možné vidět drápy, jinak ale připomínali spíše dnešní moderní ptáky.

Křídla jsou podle vědců tak dobře zachována, že na nich lze s jistotou pozorovat prvky, které jsou shodné nebo velmi podobné dnešním ptákům, a to jak svou strukturou, tak například i zbarvením.

Právě zbarvení je v tomto případě pozoruhodným prvkem, protože doposud se vědci mohli o zbarvení dinosaurů pouze dohadovat. V tomto případě je peří zbarveno bíle a hnědě a tvoří vzory, které jsou podle nich také srovnatelné s těmi, které je možné pozorovat u dnešních ptáků.

Témata:  paleontologie dinosauři vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy