Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sexuálně přenosná nemoc mutuje. Vytváří si imunitu proti lékům, hrozí, že bude neléčitelná

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Washington – Americké centrum pro prevenci a kontrolu nemocí oznámilo, že kapavka si začala vytvářet imunitu vůči dvěma posledním antibiotikům, které léči sexuálně přenosnou nemoc. Brzy se může stát, že bude neléčitelná.

Jen v USA je každý rok nakaženo 800 tisíc lidí kapavkou, více než polovina pak ve věku 15 až 24 let. Ideální léčba se nyní skládá se dvou antibiotik, azithromycinu a ceftriaxonu, které dokáží zastavit bakterii.

Bohužel se čím dál více ukazuje, že antibiotika přestávají zabírat. V roce 2014 si imunitu na azithromycin vybudovalo 2,5 procenta bakterií kapavky. Což bylo více než 4x více, než v minulých letech. Odolnost proti ceftriaxonu se zvýšila z 0,4 procenta na 0,8.

Jedná se o poměrně malý nárůst, ale i tak se jedná o potenciální ohrožení léčení kapavky. „Zatím je to nízké číslo, ale tato bakterie si již několikrát dokázala vyvinout odolnost proti antibiotikům," řekl Robert Kirkcaldy. „Neléčitelná kapavka se v budoucnu může stát skutečností," dodal.

Nejlepší způsob, jak bojovat s bakteriemi kapavky, je ji v prvním místě nechytit, a nejlepší ochrana je pravidelné používání kondomů. Firmy už pracují na vývoji nových antibiotik, ale to může trvat dlouhé roky, než se dostanou na trh, jak informuje server Science Alert.

Témata:  zdraví lékaři pohlavní nemoci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy