Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnání na plný úvazek u staších lidí? Není to ideální, varují vědci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto

Canberra – Obecně se říká, že aby si člověk zachoval i ve stáří bystrost a svěží mysl, je potřeba mozek stále zaměstnávat. To ale zřejmě neplatí o výkonu zaměstnání jako takového, jak zjistili australští vědci. Informoval o tom server abc.net.au.

Vědci z Melbournské univerzity provedli studii na základně analýzy pracovních návyků a výsledků testu mozkové aktivity 3 000 mužů a 3 500 žen ve věku nad 40 let. Výsledky studie zřejmě mnohé překvapí.

Ukázalo se totiž, že aby člověk starší 40 let dosáhl v oblasti výkonu mozku ideálních výsledků, měl by pracovat maximálně 25-30 hodin týdně. V případě, že pracuje více, únava a stres veškerý přínos smažou.

Studie se při testování mozku zaměřila na tři cílové oblasti: paměť, porozumění textu a všímavost.

„Ve všech třech případech se ukázalo, že práce 25-30 hodin týdně vaše kognitivní schopnosti zlepšuje. Méně či více hodin je naopak snižuje," uvedl profesor Colin McKenzie, který se na studii podílel.

Klíčovým zjištěním studie dle jeho slov je, že žádná práce se v tomto případě rovná výsledkům na druhé straně spektra, tedy 50-60 hodinám práce týdně. Mezi pohlavími vědci žádný rozdíl nenašli.

Témata:  zaměstnání vědci mozek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy