Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomůžou s bojem proti malárii kuřata? Komáři se jím z nějakého důvodů vyhýbají

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Addis Abeba - Loni na malárii v Africe zemřelo 400 tisíc lidí. Účinný lék stále neexistuje, nicméně novou nadějí by se mohla stát kuřata.

Komáři přenášející malárii se snaží vyhnout se pachu živých kuřat. Etiopští a švédští vědci umístili klec s živým kuřetem do blízkosti lůžek, v nichž spali pod moskytiérou dobrovolníci. "Kořist", z níž chce sát krev, komár vyhledává podle pachu a jak vyplývá ze studie publikované v časopise Malaria Journal, kuřatům se vyhne.

Habte Tekie z univerzity v Addis Abebě řekl, že kuřecí pach by bylo možné extrahovat a použít do repelentů.

Při pokusech, které byly dosud provedeny, se používaly také látky extrahované z peří kuřat. Prokázalo se, že v pasti, která byla umístěna poblíž lůžka dobrovolníků, uvízlo mnohem méně komárů, když poblíž bylo kuře.

Počet obětí malárie se daří od roku 2000 snižovat díky insekticidům a moskytiérám. Vědci informaci o odpuzovacích vlastnostech kuřecího pachu považují za dobrou zprávu. Někteří komáři totiž začali prokazovat rezistenci na insekticidy.

Témata:  malárie komáři vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy