reklama

Odborníci podle serveru The Express uvádějí, že pokud by mělo dojít ke katastrofě způsobené výbuchem supervulkánu, dostane lidstvo varování maximálně rok předem. A to je velmi málo času na to, aby bylo možné zachránit lidstvo nebo planetu.

Nový výzkum ukazuje, že ačkoliv by takový vulkán musel vznikat desítky tisíc let, jakmile by se magma nahromaděné pod povrchem začalo pomalu tlačit směrem vzhůru, měli by lidé jen asi rok, než taková supersopka exploduje.

Guilherme Gualda, expert z Vanderbilt University a spoluautor zveřejněné studie, se vysvětluje, že „vývoj obří supersopky se odehrává ve velmi dlouhém časovém horizontu". „Teď jsme ukázali, že nástup procesu dekomprese, který uvolňuje plynné bubliny dávající sílu erupci, začíná méně než rok před erupcí," vysvětluje.

Vědci předpovídají, že život ohrožující erupce je v budoucnu nevyhnutelná, mezi "nejlepší" kandidáty patří vulkán v americkém národním parku Yellowstone. „Nicméně děsivé poznání je, že budeme mít pouze jeden rok na přípravu, což by znamenalo, že by bylo zapotřebí zázraku, abychom byli zachráněni," píše server.

Gualda a spoluautor studie Stephen Sutton z University of Chicago, analyzovali desítky malých krystalů křemene z obrovské sopečné erupce, která se stala před 760.000 lety v Kalifornii. Tyto krystaly křemene tvoří horní část super-sopky, což umožnilo vědcům změřit povrchové kroužky u ústí sopky. To jim prozradilo, jak dlouho supervulkán vznikal.

Analýza ukázala, že 70 procent okraje sopky narostlo v době kratší než jeden rok před erupcí. Kromě Yellowstone výzkumníci varují také před vulkány v oblasti Taupo na Novém Zélandu a Campi Flegrei v Itálii.

„Z toho, co zatím víme žádná, z těchto sopek v současné době neobsahuje typ taveniny, která je potřebná k super-erupci. Jsou to však místa, kde k super-erupci v minulosti došlo, takže je pravděpodobnější, že takovým místem stanou i v budoucnosti," dodávají autoři studie.