Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo řeší státní rozpočet. I přes náklady na uprchlíky počítá s vyrovnaným rozpočtem

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU) dnes představil poslancům návrh státního rozpočtu na rok 2017. I přes výrazně vyšší výdaje na integraci běženců by měl být vyrovnaný.

Vyrovnané má být podle jeho představ hospodaření státu i v dalších nejméně třech letech.

Spolková republika se mění, rozsah a rychlost změn se přitom zvyšuje, řekl dnes Spolkovému sněmu Schäuble, podle něhož si země ve své historii se změnami úspěšně poradila. "Může a musí se to podařit i dnes," prohlásil ministr financí, podle něhož k tomu má pomoci i rozpočet orientovaný na budoucnost.

Berlín počítá pro příští rok s příjmy i výdaji ve výši 328,7 miliardy eur (téměř 8,9 bilionu korun). Obě strany rozpočtu by tak měly stoupnout o 3,7 procenta oproti letošnímu roku.

Německo má vyrovnané rozpočty už od roku 2014. Česko hospodaří dlouhodobě s deficity. Loni skončil státní rozpočet schodkem 62,8 miliardy korun. Letos by mohl být deficit výrazně nižší.

Témata:  Německo Wolfgang Schäuble státní rozpočet

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy