Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mládek doufá, že dohoda s Vídní o Dukovanech půjde snadněji než o Temelínu

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vídeň/Praha - Dohoda s Rakouskem na dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech by mohla být pro Česko jednodušší než při někdejší stavbě druhé české jaderné elektrárny v Temelíně. Rakousko nicméně jadernou energetiku nadále odmítá. ČTK to řekl český ministr průmyslu Jan Mládek, který dnes ve Vídni jednal se svým protějškem Reiholdem Mitterlehnerem.

Proti Temelínu se zejména před jeho spuštěním na přelomu tisíciletí konala řada protestních akcí, mimo jiné blokád hraničních přechodů. Mládek dnes poznamenal, že nejhlasitěji z rakouských spolkových zemí proti jádru vystupovaly a vystupují Horní Rakousy, které s jižními Čechami, respektive Temelínem, sousedí. Dolní Rakousy, které jsou nejblíže jaderné elektrárně v Dukovanech, jsou podle něj ve svém chování umírněnější. "Situace není tak vypjatá jako v případě Horních Rakous a Temelína," uvedl ministr.

Česká vláda loni v červnu schválila Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Počítá se stavbou jednoho bloku v Dukovanech a jednoho bloku v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Ministerstvo průmyslu čeká, že vláda rozhodne o modelu dostavby nového jaderného zdroje v první polovině příštího roku. Jako první by měla začít stavba v Dukovanech.

Kromě jaderné energetiky dnes Mládek se svým rakouským kolegou řešil mimo jiné i přetoky elektřiny mezi státy nebo plánovaný rakousko-český plynovod BACI, který má spojit Břeclav s rakouským Baumgartenem. Další variantou je propojení Česka s Rakouskem přes Slovensko, čímž by nový plynovod nebyl třeba. "Dohodli jsme se, že se o tom musí jednat třístranně. A to nejenom vlády všech zemí, ale také regulátoři a firmy, kterých se to týká," uvedl Mládek.

Témata:  Jan Mládek Dukovany Rakousko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy