Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET vezme práci starším číšníkům. Některé hospůdky dnes zavírají

Restaurace, ilustrační fotografie
Restaurace, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ostrava/Zlín - Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) vezme práci starším zkušeným číšníkům a servírkám, myslí si majitel ostravské hospody Dřysty v kisni Michal Kubíček. Hospůdka U Jarči v Počenicích na Kroměřížsku dnes natočí svým zákazníkům poslední pivo. Důvodem je také EET.

Hospodu si Kubíček pořídil na jaře, byla součástí nemovitosti, kterou tehdy zakoupil. Původní majitel, který ji provozoval od revoluce, už v tomto podnikání pokračovat nechtěl. "Pán už byl v důchodovém věku a provozovat to nechtěl, protože se obával zákazu kouření i EET," řekl Kubíček.

Hospoda nedaleko hlavního nádraží však podle něj v místě funguje už od roku 1913. "Je to jedna z nejstarších nonstop fungujících hospod v Ostravě," řekl Kubíček. Rozhodl se proto, že právě kvůli tradici restaurační zařízení v místě zachová-

První problém ale přišel ve chvíli, kdy chtěl se systémem naučit pracovat dvě číšnice starší 50 let, které v hospodě tehdy zaměstnával. "Byly to paní, které neměly ani chytré telefony. Byly zvyklé účtovat na účtenky a pro ně nějaké tablety a podobné věci byly španělská vesnice. Odešly obě, jedna mi vyloženě řekla, že už nechce pracovat ani v pohostinství, pokud bude EET," uvedl Kubíček.

V restauraci má dnes i paní (70), která celý život pracovala v pohostinství a i v důchodovém věku by si takto chtěla přivydělávat. "Ráda by roznášela pivo, vyloženě jí to dělá radost, když může být mezi lidmi, a jedinou práci, kterou pro ni mám, je úklid. Sama řekla, že není schopna se s tím naučit," podotkl Kubíček. Řekl, že do hospody si přitom pořídil jeden z nejjednodušších systému. "Po 30 či 40 letech v branži ty lidi prostě nejde přeučit," řekl Kubíček.

Systém navíc komplikuje práci obsluze, protože obsloužení zákazníků se časově prodlužuje. "Zpočátku se na to lidé dívali nedůvěřivě. Ptali se nás ale, jestli tam píšeme i jméno a Babiš bude vědět, co pili. Nakonec si zvykli," řekl Kubíček.

"Dnes mám poslední den. Je mi to strašně líto, ale už jsem se s tím srovnala," řekla Jarmila Sedlaříková (63), která hospodu U Jarči otevřela ve dvoře svého domu v roce 1992. Systém EET nechtěla zavádět z finančních i praktických důvodů. "Nejsem machr na počítače. Když k tomu přičtete náklady na pořízení pokladny, špatnou návštěvnost hospody a můj věk... Nebudu přece dávat důchod na elektřinu a na plyn," doplnila Sedlaříková.

Podle Miroslava Procházky, předsedy Asociace hotelů a restaurací ve Zlínském kraji, skončí v kraji po zavedení EET odhadem 20 až 30 procent restaurací a hospod.

Asi o korunu bude dražší pivo v Baru na kulturáku, který zůstane po zavedení EET jedinou hospodou v Počenicích. Podle provozovatele Marcela Tichánka stálo vybavení pro EET asi 5500 korun. "Nějak to přežijeme," uvedl Tichánek. Uherskohradišťské bary Vertigo a Barbar přišlo zařízení na EET každý asi na 8000 korun. Vertigo provozuje Michaela Kadlecová, Barbar její přítel. S EET nesouhlasí, ve čtvrtek na protest proti jejímu zavedení neotevřou.

Podle Kadlecové EET omezuje svobodu podnikání. "Jsme malé bary, žijeme z ruky do huby. Každá stokoruna se nás dotýká. Budeme zdražovat o dvě koruny pivo, nahoru půjde i tvrdý alkohol. Kvůli EET rušíme cigarety, nevyplatí se nám to," řekla ČTK Kadlecová.

Přes den zůstane ve čtvrtek zavřená i oblíbená Zelenáčova šopa v centru Zlína. "Nejde jen o EET, jsou tu další hlášení, revize, inspekce. Co dřív dělal jeden úředník, teď jich dělá několik. Jako živnostník se každý den třesu, co nového se v zákoně objeví. Pokud někdo nemá poradce nebo právníka, je to neskutečná zátěž pro normálního člověka," řekl dnes ČTK majitel hospůdky, která funguje také jako hudební klub, Martin Čurda Juřík.

Některým podnikům kvůli EET odchází personál. "Utekly nám dvě servírky. Nebudou prý riskovat pokutu. Jedna paní má dva roky před důchodem, dělala u nás 25 let. Další žena, asi čtyřicetiletá, šla raději do fabriky do Uherského Hradiště," řekl ČTK Jaroslav Hadaš, který se synem v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku provozuje dva bary a penzion.

Témata:  elektronická evidence tržeb restaurace

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:28

Hladomor v Gaze. Oficiální to není, ale šéfka WFP má jasno

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy