Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návod: Jak vybrat nebankovní půjčku v 5 jednoduchých krocích

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Finanční tíseň vás donutila k půjčce. Pravděpodobně jste jako první zamířili do banky, kde jste ale byli neúspěšní.

Bankovní úředník vaši žádost zamítl. Důvodů k tomuto rozhodnutí mohl mít hned několik. Buďto se mu nepozdávala vaše finanční minulost, nebo neshledal vaše příjmy jako dostatečné. Co dělat v takovém případě? Odpovědí budiž nebankovní půjčka.

Jak si vybrat tu nejlepší?

Poskytovatelů nebankovních úvěrů je na našem trhu nepřeberné množství. Bohužel jen malé procento z nich poskytuje solidní nebankovní půjčky, které vás nedostanou do dluhové spirály. Přesto, že se pravidla pro poskytování nebankovních úvěrů neustále zpřísňují, stále je ještě velmi obtížné vybrat si ten nejvýhodnější nebankovní úvěr. Z tohoto důvodu vám přinášíme tento návod, kde vám v 5 jednoduchých krocích poradíme, jak takovou nebankovní půjčku vybrat a neprohloupit.

Krok č. 1: Zhodnoťte svoje možnosti

Zprvopočátku je velmi důležité objektivně zhodnotit, kolik peněz vlastně potřebujete a za jak dlouho je můžete věřiteli vrátit. Nikdy si nesjednávejte zbytečně vysoký úvěr. Peníze z něj totiž utratíte nejen za nezbytné výdaje, ale také za zbytečnosti, na něž byste si jinak peníze nepůjčili. Měli byste vědět: Zlaté pravidlo říká, že byste si nikdy neměli brát půjčku, pokud by její splátky negativně ovlivnily váš rodinný rozpočet.

Krok č. 2: Poptejte se po nejvýhodnější půjčce ve vašem okolí

Ideální je, pokud v rodině či mezi přáteli máte někoho, kdo již o půjčku u nebankovní společnosti v minulosti požádal a byl s ní spokojený. Osobní reference je v tomto případě tou nejcennější. Pokud nikoho takového ve svém okolí nemáte, zapátrejte alespoň v internetových fórech a diskuzích, kde se můžete dočíst skutečné reference těch, kteří si u vybrané společnosti již peníze půjčili.

Krok č. 3: Použijte nezávislý porovnávač

Abyste nemuseli složitě porovnávat parametry každé nebankovní půjčky zvlášť, použijte nezávislý porovnávač, který naleznete například na stránkách Hyperfinance.cz. Na jednom místě uvidíte přehledně všechny dostupné půjčky, které můžete jednoduše vyfiltrovat dle parametrů. V případě detailnějšího porovnání využijte tuto kalkulačku.

Krok č. 4: Zajímejte se o úroky i hodnotu RPSN

Při výběru konkrétní půjčky se zaměřte nejen na hodnotu úroku, ale především RPSN. Hodnota RPSN totiž říká, kolik za úvěr ve finále zaplatíte a zahrnuje nejen úroky, ale též případné poplatky, které mohou být s daným úvěrem spojeny. Bohužel u některých produktů, jako je například krátkodobá půjčka do 5 000 Kč, hodnota RPSN uvedená nebývá. V takovém případě neváhejte kontaktovat společnost a na chybějící informaci se doptejte.

Krok č. 5: Nic dopředu neplaťte a přečtěte si smlouvu

Zaujala vás krátkodobá půjčka ihned na účet s atraktivní akcí „První zdarma“? Výborně! Pokud po vás ovšem bude věřitel požadovat peníze předem, které bude maskovat třeba za administrativní nebo jiný poplatek, raději se poohlédněte po jiné nabídce. Pravděpodobně totiž neuvidíte zaplacený poplatek ani přislíbené peníze. Jakmile obdržíte smlouvu, důkladně si ji přečtěte a nikdy nepodepisujte něco, čemu nerozumíte.Náš tip: Výjimku tvoří pouze ověřovací poplatek ve výši jedné koruny, jehož cílem je ověřit váš bankovní účet.  

České domácnosti dluží přes 1,428 biliónu

Zadlužení českých domácností rok od roku stoupá. Aktuální dlužná částka činí podle odhadů finančních expertů neuvěřitelných 1,428 biliónu korun. Nejvíce si lidé půjčují na bydlení, hned v závěsu jsou ale klasické spotřebitelské půjčky. Pozitivní na celé situaci je ale skutečnost, že zadlužených domácností postupně ubývá. Lidé totiž stále častěji své závazky konsolidují nebo dělají vše pro to, aby mohli vyhlásit osobní bankrot, což je může zbavit dluhů jednou pro vždy.

Témata:  půjčky komerční sdělení

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy