Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecku se podle Německa nesmí slevit na dluhu

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Berlín - Řecku se nesmí slevit na dluhu tak, aby na to jeho věřitelé doplatili úvěrovými ztrátami. Řekl to v dnešním rozhovoru v Deutschlandfunk náměstek německého ministra financí Jens Spahn.

"Nesmí dojít k pomoci (Řecku) na úkor věřitelů," řekl Spahn. "Považujeme za velmi pravděpodobné, že s Mezinárodním měnovým fondem dospějeme k dohodě, která nebude vyžadovat odpis části dluhové jistiny," dodal náměstek podle agentury Reuters.

MMF jedná s eurozónou o svém zapojení do nynějšího třetího záchranného programu pro Řecko a svou účast podmiňuje výrazným zmírněním řecké dluhové zátěže. Eurozóna už některé kroky ke zmírnění řecké zadluženosti učinila, MMF však požaduje více. Německo jako největší přispěvatel k pomoci Řecku podstatnější snížení zadluženosti odmítá.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová po středečním setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně ocenila pokroky Řecka, účast fondu na další půjčce Aténám ale nepotvrdila. Zdůraznila, že Řecko musí zavádět reformy, které zlepší jeho ekonomiku. Odpuštění části dluhů Řecku zatím podle Lagardeové není třeba, věřitelé by podle ní ale měli prodloužit dobu splácení půjček a omezit úroky.

Témata:  Řecko Německo dluhy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy