Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská Sberbank odchází z ukrajinského trhu. Stala se terčem sankcí i útoku vandalů

Sberbank
Sberbank
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Moskva/Kyjev - Kyjev nedávno zavedl sankce vůči největší ruské bankovní společnosti Sberbank a její pobočky na Ukrajině se také staly terčem vandalských útoků. Reakce přišla záhy. Sberbank prodává svou ukrajinskou divizi skupině investorů, která zahrnuje podniky z Lotyšska a Běloruska.

"Doufáme, že rozhodnutí prodat divizi pomůže obnovit její běžný provoz," uvedla Sberbank. Nezveřejnila ale cenu transakce. Banka předpokládá, že prodej divize dokončí během prvního pololetí. Transakce ještě musí získat souhlas finančních a antimonopolních regulátorů, napsala agentura Reuters.

Generální ředitel společnosti Sberbank German Gref již minulý týden upozornil, že firma velmi aktivně zkoumá možnosti, jak rychle opustit ukrajinský trh.

Sberbank, nad kterou má kontrolu stát, vykazuje po celou dobu krize v Rusku lepší výsledky než konkurence a svou dominantní pozici na domácím trhu si posílila na úkor hlavních rivalů. Podařilo se jí vykázat rekordní zisk, i když je jednou z několika velkých ruských státních firem, na které dopadly západní sankce kvůli úloze Moskvy v ukrajinském konfliktu. Sankce omezily přístup banky na mezinárodní kapitálové trhy.

Sberbank loni zvýšila čistý zisk na rekordních 542 miliard rublů (237 miliard Kč) z 223 miliard rublů v předchozím roce. Působí i na českém trhu. "Sberbank se vymanila z krize silnější, než byla před ní," poznamenal generální ředitel Sberbank German Gref.

Témata:  Sberbank Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy