Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bude bohatší? EET má přinést desítky miliard

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Elektronická evidence tržeb (EET), která byla spuštěna od loňského prosince, by měla letos a příští rok přinést do státní kasy v úhrnu navíc 22,6 miliardy Kč.

V roce 2019, tedy po náběhu všech fází EET, by to mělo být dalších 1,8 miliardy korun. Vyplývá to z aktualizované verze Konvergenčního programu, kterou má ČTK k dispozici.

EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a od začátku letošního března pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Od startu EET do dneška eviduje tržby zhruba 143.000 podnikatelů. Třetí fáze začne 1. března 2018.

Týkat se bude stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

Stát by měl více peněz díky evidenci tržeb získat nejen z daně z přidané hodnoty, ale i z daní podnikatelů a firem a ze sociálního pojištění. U daně z příjmu fyzických osob by tak měla EET letos přinést 3,4 miliardy a v roce 2018 pak 3,3 miliardy korun.

V rámci inkasa DPH podle odhadů přinese EET letos 4,5 miliardy Kč a za rok 2,7 miliardy korun. Odhady již v sobě mají započítanou i jednorázovou daňovou slevu na náklady spojené se zavedením EET.

Témata:  elektronická evidence tržeb ekonomika Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy