Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomický dopad případné výhry Le Penové? V ohrožení je celá eurozóna

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž - Vítězství kandidátky krajní pravice Marine Le Penové ve francouzských volbách by podle analytiků mohlo představovat významné riziko pro evropské akciové trhy. Mohlo by také vyvolat obavy ohledně budoucnosti eurozóny.

Informuje o tom list The Wall Street Journal na svých internetových stránkách. "Pokud by se do (prezidentského) úřadu dostala Le Penová, mělo by to na (finanční trhy) větší vliv než Trump či brexit," uvedl podle listu analytik Paul Griffiths ze společnosti First State Investments s odkazem na loňské zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států a odhlasování odchodu Británie z Evropské unie. "Zpochybnilo by to samotnou existenci eura," dodal.

Le Penová ve své kampani slibovala odchod Francie z eurozóny a návrat francouzského franku. Ve Francii se dnes koná první kolo prezidentských voleb, ve kterém 47 milionů voličů rozhodne o tom, kteří dva z 11 kandidátů postoupí do druhého kola. Výsledky anket naznačují, že ve druhém kole by se mohla utkat Le Penová s proevropským politikem Emmanuelem Macronem.

Le Penová je nepochybně nejkontroverznější postavou současných prezidentských voleb. Mnoho ekonomických a obchodních představitelů ji silně kritizuje,stejně tak jako mnozí členové politických stran. Přesto se v dnešním kole prezidentských voleb očekává, že jí bude volit až 7 až 8 miliónů Francouzů. Francouzská mutace serveru The Local přináší zpovědi některých těchto jejích voličů.

Podle Francoise Glauzyho, šoféra z pařížského předměstí Bagneux, může něco změnit. „Musíme ji dát šanci. Nemůže udělat nic katastrofického. "Pokud se jí nepodaří uspět, pak vyzkoušíme někoho jiného,“ mírní Glauzy paniku z jejího možného vítězství. Jiné obyvatelka Bagneux, Rosaline Glauzyová, chce dát šanci Le Penové, kvůli tomu, že slibuje dát přednost Francouzům před ostatními a poskytnout práci „těm, kteří ji potřebují.“

Podle mnohých Francouzů stát dává přednost cizincům před rodilými Francouzy. Od Le Penové očekávají, že to změní. Dědeček Denis Thierry, bývalý člen komunistické strany z Paříže, to považuje za „národní prioritu". Jeho vnoučata jsou všichni na seznamu sociálního bydlení, ale žádné z nich nebylo ubytováno. „Potřebujeme upřednostňovat ubytování a práci pro francouzské lidi," říká. Podobný názor má i příslušnice mladší generace. Studentka Roxanne Boisselová říká, že zná mnoho studentů, kteří nemají práci, protože je získávají přistěhovalci. „Francie má bezdomovce žijící na ulicích,  ale přistěhovalci dostávají bydlení,“ rozčiluje se.

Témata:  Marine Le Pen Francie eurozóna

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy