Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zimbabwe bude mít paralelní měnu v dluhopisech

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Harare - Zimbabwe zavede jako paralelní měnu dluhopisy, jejichž hodnota bude v amerických dolarech a bude je vydávat centrální banka. Africká země musela na tento krok přistoupit, jelikož nemá dostatek dolarových bankovek.

Guvernér centrální banky John Mangudya přiznal, že nedostatek hotovosti zřejmě způsobil pokles příjmů z vývozu kvůli nízkým cenám surovin a suchu, které mělo negativní dopad na zemědělskou úrodu a výrobu elektřiny z vodních elektráren, a růst dovozu. To vše zvýšilo poptávku po americkém dolaru.

Banka kvůli nedostatku hotovosti bude v příštích dvou měsících vydávat dluhové úpisy v hodnotě dva, pět, deset a 20 dolarů, které nahradí bankovky. V zemi již podobné dluhové úpisy fungují pro americké mince, kterých je také nedostatek. Vláda a centrální banka však prohlásily, že zatím nehodlají obnovit vlastní měnu, protože ekonomika na to není stále připravena.

Zimbabwe se již několik let potýká s obrovskou inflací, tzv. hyperinflací. V roce 2009 proto opustila svou měnu a využívá zahraniční měny, hlavně americký dolar, ale také britskou libru či čínský jüan. Centrální banka však nemůže tyto měny tisknout.

Témata:  Zimbabwe peníze USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy