Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchody v Česku jsou nízké. Kde jsou na tom lidé nejhůře?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Jihlava - Senioři na Vysočině pobírali na konci minulého roku třetí nejnižší důchody v Česku. V průměru měsíčně dostávali 11.193 korun.

Nižší penze měli jen důchodci v Karlovarském a Olomouckém kraji, a to o desetikoruny. Nejlepší příjmy měli starobní důchodci v Praze, průměrně 12.243 korun. Vyplývá to z údajů jihlavské pobočky Českého statistického úřadu.

Průměrná výše starobního důchodu v Česku byla loni v prosinci 11.460 korun. Pozice důchodců na Vysočině se v porovnání s ostatními kraji i tak mírně zlepšila. Ještě koncem roku 2009 byly jejich měsíční příjmy v Česku nejnižší. Tehdy v průměru dostávali 9771 korun.

Vysočina se dříve řadila mezi kraje s nejhůř placenými zaměstnanci. Za republikovým průměrem zaostávají mzdy v tomto kraji stále, ale kupříkladu v letošním prvním čtvrtletí měli nižší platy než na Vysočině pracovníci v šesti krajích.

Na Vysočině s půl milionem obyvatel pobíralo koncem minulého roku některý z důchodů 147.000 lidí. Starobních důchodců z nich bylo zhruba 90.000.

Témata:  důchodci důchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy