Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko způsobilo v Kyrgyzstánu skandál roku

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Biškek/Praha - Kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev se seznámil s informacemi o sporu kolem české firmy Liglass Trading, která má ve středoasijské zemi dostavět kaskádu vodních elektráren na řece Naryn. Hlava státu v minulosti zavázala, že projekt osobně zabezpečí do konce svého mandátu.

O české firmě a její schopnosti zhostit se projektu a finančně ho zajistit se v minulých dnech v českém a kyrgyzském tisku objevily pochybnosti, které majitel společnosti Michael Smelík dnes v prohlášení odmítl. Firma už podle něj v Kyrgyzstánu proinvestovala několik milionů dolarů.

Atambajeva o dostavbě kaskády informoval šéf státního výboru pro průmysl a energetiku Dujšenbek Zilalijev, který v minulých dnech v médiích spolupráci s českou společností energicky hájil.

"Atambajev vyzval (Zilalijeva) k pečlivé přípravě realizace významného hydroenergetického projektu s tím, že musí být bezpodmínečně zajištěna priorita zájmů státu, jak to vyžadují podmínky dříve podepsaných dohod," uvedla kyrgyzská agentura s odvoláním na tiskové oddělení hlavy státu.

Server Vesti.kg napsal, že události kolem společnosti Liglass Trading jsou v Kyrgyzstánu podle místních expertů největším skandálem roku. Publikuje vyjádření několika poslanců kyrgyzského parlamentu, kteří vyzývají k vypovězení smlouvy a tvrdému postihu viníků.

Do potíží se budování kaskády dostalo, když Kyrgyzstán před půldruhým rokem vypověděl smlouvu s ruskou společností RusGidro, která údajně neměla na výstavbu dost peněz. Mandát Atambajevovi končí letos v říjnu.

Témata:  Kyrgyzstán firmy Česká republika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy