reklama

Průměrná úroková sazba nových hypoték se v Česku vůbec poprvé dostala pod dvě procenta a s dubnovými 1,94 procenty je tak nejnižší v historii. A Češi současných výhod využívají ve velkém. Jen v dubnu banky sjednaly na 9042 hypotečních úvěrů v celkové hodnotě 17,06 miliard korun. Za první čtyři měsíce letošního roku banky dokonce půjčily neuvěřitelných 62 miliard korun. Vše tak nasvědčuje tomu, že padne rekord z loňského roku (190 miliard korun).

Ačkoli banky i realitní kanceláře mají plné ruce práce, někteří lidé ještě na tu správnou chvíli k půjčování peněž čekají. Poslanci totiž mají na konci května hlasovat o novele zákona, která by přinesla další výhodu - možnost předčasného splacení úvěru bez poplatků. Opravdu se ale vyplatí čekat na "lepší podmínky"?

Správná chvíle

"Je možné, že hypotéky na podzim budou výhodnější a budou mít i zajímavější podmínky, ale člověk by měl také sledovat vývoj cen nemovitostí. Pokud má teď vyhlídnutou kvalitní nemovitost a má možnost ji koupit, tak si myslím, že se nevyplatí moc vyčkávat," radí Luboš Svačina.

Pokud budete čekat až na podzim, může se totiž stát, že váš vyhlídnutý domek koupí někdo jiný. Stejně tak je možné, že cena nemovitosti poroste. "Za poslední rok ceny nemovitostí vzrostly o sedm procent a letos je cenový průměr za první čtyři měsíce o pět procent výš, než byl loni," varuje Svačina. "Růst je docela rapidní," dodává.

Výhody a nevýhody

Čechy na projednávaném návrhu zákona nejvíce láká to, že dlužník bude moct každý rok splatit 20 procent ze zbývajícího úvěru a to jen za skutečné náklady banky, které přitom nesmí přesáhnout jedno procento z předčasně splacené výše hypotéky (maximálně 50 tisíc korun). Zcela zdarma by pak mělo být splácení v případě smrti dlužníka, dlouhodobé nemoci nebo invalidity. Úrokové sazby ale na podzim, kdy má zákon začít platit, už nemusejí být tak výhodné jako nyní - nemluvě o rostoucích cenách nemovistí.

"Pokud by člověk plánoval výraznější předčasnou splátku v nějaké dohledné době a v zákoně by bylo potom ujednáno, že předčasné splacení bude snadnější, tak pak by možná stálo za zvážení vzít si hypotéku, zafixovat si ji na rok, a později ji refinancovat nebo refixovat za nových podmínek," nabízí jedno z možných řešení Svačina.

Z toho, že by měly banky později navýšit radikálně úrokové sazby, strach ale nemá. "Mezi bankami je obrovská konkurence," říká. Pokud se ale rozhodnete pro půjčku, buďte velmi pozorní a obezřetní.

"Člověk by měl při koupi dávat pozor na to, co kupuje a neměl by se nechat uhnat tím, že teď jsou nejvýhodnější hypotéky. Je třeba být opatrný i při výběru banky. Hledejte banku, která nabízí služby, které potřebujete a chcete," doporučuje Svačina.