Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupci G7 se shodli na boji proti terorismu, stagnování trhu ale nevyřešili

Summit G7
Summit G7
Foto: g7germany.de

Sendai (Japonsko) - Země G7 se shodli na potřebě bojovat proti terorismu a daňovým únikům, rozpory naopak panují v tom, jak podpořit stagnující světový trh k růstu. Debatovalo se též o hrozbě brexitu.

Podle plánu nebylo na závěr jednání zveřejněno žádné oficiální komuniké, napsala agentura Bloomberg.

Zasedání ministrů financí a centrálních bankéřů G7 se konalo v době zpomalování globálního ekonomického růstu a obav o zdraví japonské ekonomiky, která je třetí největší na světě. Pokles spotřebitelských cen a pomalý růst v rozvinutém světě zvyšuje obavy, že vlády toho nedělají dost, aby stimulovaly poptávku v době, kdy se vytrácí vliv měnové politiky.

Země se neshodly na koordinovaných akcích na podporu stagnujícího ekonomického růstu. Závěrečný postoj je takový, že je třeba vzít v úvahu podmínky jednotlivých zemí. To ukazuje na rozdílné pohledy jednotlivých zemích na to, zda dále uvolnit vládní výdaje, což prosazuje Japonsko a Kanada, ale proti je Německo.

Země G7 se shodly, že pokud se Británie v červnovém referendu rozhodne opustit EU, bude to špatné rozhodnutí, které poškodí hospodářský růst země.

Jednání se také zaměřila na boj s daňovými úniky a na dohodu o nových možnostech boje proti financování terorismu. Daňové úniky prostřednictvím daňových rájů se dostaly do centra pozornosti vlád zemí po zveřejnění tzv. Panamských dokumentů.

Témata:  G7 Japonsko ekonomika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy