reklama

Požadují také, aby během přechodného období platily stejné podmínky mezi Británií a EU jako nyní. Britská obchodní komora to dnes sdělila ČTK. Na 15. března se podle komory připravuje setkání jejích členů se zástupci britským ministerstev včetně ministerstva pro odchod z EU.

Pracovní skupina Britské obchodní komory v ČR se minulý týden zabývala tím, jaký postup chystají jednotlivé firmy vzhledem k vystoupení Británie z EU. "Zatímco menší a střední společnosti vyčkávají, na jakém uspořádání se politici dohodnou, velké korporace si nemohou dovolit čekat a připravují se na nejhorší možný scénář, takzvaný tvrdý brexit," uvedla komora. Některé nadnárodní korporace podle ní už zahájily přesun sídla firmy mimo území Británie.

Zasedání pracovní skupiny se zúčastnili představitelé bankovnictví, telekomunikací, daňového a právního poradenství, vzdělávání nebo zdravotnického a farmaceutického průmyslu. Brexit se jejich podnikání dotkne různým způsobem, podle komory se ale všichni shodli na tom, že během přechodného období, které začne platit po 29. březnu 2019, by měly platit stejné podmínky ve vztahu mezi Británií a členskými zeměmi EU jako nyní.

Členové komory podle její tiskové zprávy doufají, že přechodné období budou moci opravdu využít k přípravě na uspořádání nových obchodních podmínek. "Obávají se totiž, že se do března 2019 nestihnou vyjednat všechny podmínky odchodu a větší část přechodného období bude sloužit pro další vyjednávání, a tedy prodloužení současné nejistoty," uvedla komora.