Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurozóna: Inflace v dubnu zpomalila na 1,2 procenta

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v dubnu zpomalilo na 1,2 procenta z březnových 1,3 procenta. Ke zpomalení přispěly hlavně ceny v sektoru služeb. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Inflace tak nadále zůstává pod oficiálním cílem Evropské centrální banky (ECB).

Hlavním motorem růstu byly ceny energií a potravin, alkoholu a tabáku, které vzrostly o 2,5 procenta. Ceny ve službách, které jsou největším sektorem ekonomiky eurozóny, se zvýšily o jedno procento, jejich růst však proti březnu zpomalil o půl procentního bodu. Neenergetické průmyslové zboží zdražilo o 0,3 procenta.

Jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, se snížila na 1,1 procenta z březnových 1,3 procenta. Bez zahrnutí cen energií, potravin, alkoholu a tabáku inflace činila pouze 0,7 procenta.

Rychlý odhad Eurostatu nezahrnuje meziměsíční srovnání ani žádné další podrobnosti. Zpřesněnou zprávu s dalšími údaji zveřejní Eurostat 16. května.

ECB usiluje o to, aby se jádrová inflace pohybovala těsně pod dvěma procenty. Banka se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů. Od ledna však měsíční objem nákupů dluhopisů snížila o polovinu.

Témata:  eurozóna ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy